Descriere
Localităti
Alpinism
Trasee

Trasee turistice:  Vila 14 Scaune -Valea Neagra Lacul Vulturilor

     Un lac, doua nume, doua legende:
    - Lacul Vulturilor -deoarece aici conform legendei, preluata de Alexandru Vlahuta în România pitoreasca: "vin vulturii, primavara, de beau apa ca sa întinereasca, aici îsi învata puii sa zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufasii regi ai înaltimilor."

vl.neagra.jpg (9899 bytes)
        - Lacul fara Fund -pentru ca, spune legenda, un cioban si-a lasat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului si a plecat. Dupa un an de peregrinari îsi regaseste bâta în apele Dunarii si mistuit de dorul mioarelor si a locurilor natale se reîntoarce acasa.
           De la Vila 14 Scaune ne deplasam cu autoturismul 12 km. pâna la coada lacului de acumulare Siriu, urmarind conturul lacului pe drumul national Buzau -Brasov.
         Dupa ce trecem de ultimul viaduct Stânca Teharau parasim drumul national, luâd-o la stânga pe lânga izvoarele termale, pâna la râul Buzau pe care-l traversam pe puntea suspendata.
         Trecem pe lânga cabana Vl.Neagra , traversam pârâul cu acelasi nume si continuam sa mergem pe drumul auto forestier, având grija ca la prima intersectie sa o luam la dreapta. ghizi.jpg (8451 bytes)
          Dupa circa 15 minute ajungem la capatul drumului auto forestier , traversam un izvor si o luam din nou spre dreapta .Din acest punct începe urcusul si daca urmarim cu atentie marcajul nu putem sa iesim din traseu pâna în golul alpin Poarta Vânturilor, unde o deviatie oricât de mica a traseului poate sa faca sa ratam tinta noastra finala Lacul Vulturilor.

           Traseul este de dificultate medie pe timp de vara si dureaza circa 3 ore. Pe timp de iarna traseul poate deveni foarte periculos datorita diferentei de teperatura între punctul de plecare si cel final, a lipsei reperelor de orientare, a viscolului si troienelor. 

           In imediata apropiere a Lacului este o cabana propriete Romsilva care nu este obligatoriu si deschisa. Ptr. cei mai antrenati, o ispita poate fi urcarea în continuare pe unul din vârfurile din vecinatate Malâia sau Bocârnea.
           Odata ajunsi pe malul lacului rasuflam usurati. Apa calduta de pe marginea sudica a lacului unde adâncimea este de câtiva cm., ne face sa mai înaintam câtiva pasi. Doar atât, pentru ca imediat ne dam seama ca ne înselasem amarnic,apa fiind rece ca gheata.Din când în când atentia ne este atrasa de plescaitul apei, datorat pastravului care sare dupa musculitele de deasupra apei.
           Un versant stâncos din apropiere este singurul loc din Muntii Buzaului unde pot fi vazute capre negre ( conditia este sa nu faceti nici un zgomot ), iar în cazul în care le-ati si vazut veti fi surprinsi de rapiditatea cu care ele au si disparut sarind ca niste arcuri pe vârf de stânci.
          Cirezi de cai alerga fluturându-si coama în vânt, turmele de oi cu câini de straja-n patru colturi par nemiscate si o liniste desavârsita întrerupta pentru câteva clipe de fluieratul scurt al bacilor sau nechezatul armasarilor care isi disputa întâietatea .Toate acestea le puteti vedea, auzi, trai numai daca va luati rucsacul în spate si porniti la drum.
           Orice descriere, orice fotografie este departe de maretia naturii vazute pe vârf de munte. Pornim spre casa usor marcati de un regret, caci parasim aceste locuri ce par din alta lume.
           
Vila 14 Scaune -Cantonul Silvic Tisa - Varful Penteleu

            Am ales acest traseu fiind cel mai scurt si usor accesibil pe timp uscat cu autoturismul (prima parte), cu toate că nu este marcat. Suntem dotati cu o hartă turistică si o busolă, necunoscând traseul. Drumul pe care-l parcurgem cu autoturismul, pleacă de la Vila 14 Scaune - Muchia Coceanu - Table - Gura Bâsculitei - Canton Silvic Tisa.

 

La 10km. de la vilă, avem prima imagine a Vârfului Penteleu-vedere dreapta.
Dupa 25 km. parcursi ajungem la Cantonul Silvic Tisa- vedere dreapta.
                                                                                                          image25.jpg (8451 bytes)

      In apropierea cantonului, pârâul Tisa se varsă în Bâsculita.

Din acest punct începem urcusul , pe partea dreapta a pârâului Tisa, urmând drumul de tractor pâna la intersectia acestuia cu drumul auto forestier Tisa.(cca.10 min.) Mergem pe drumul auto forestier pâna la capătul acestuia, (unde găsim înscris pe o piatra hm.23). Urmăm la stânga pe un drum de tractor ce străbate o pădure de conifere. Traversăm două izvoare si lăsam la stânga câteva drumuri de tractor, urmând poteca bine conturată dea coasta ca o alee.  Drumul se continuă printr-o pădure tânăra de foiase si conifere, panta fiind la început mai accentuată, apoi mai domoală.

După o ora si un sfert am ajuns in golul alpin unde ne intersectăm cu drumul care urcă dispre Valea Cernatului. Din acest loc se vede Statia Meteo si Vârful Penteleu.

image2.jpg (15405 bytes)   padure.jpg (17698 bytes)   image18.jpg (12189 bytes)

         Un ultim  popas la Statia Meteo unde ne refacem fortele, moment în care o parte din camarazii de drum au fortat ritmul ptr.a ajunge primii.In final, după 2 ore si jumătate de urcus, ne bucurăm cu totii de minunatele peisaje în care distingem masivele Podu Calului si Siriu, iar in fundal Ciucasul, Muntii Vrancei cu Vârful Goru si Lăcăuti.

comb1.jpg (32057 bytes)